Bazele intretinerii unei masini

Bazele intretinerii unei masini

bazele_intretinerii_unei_masini_400

Intretinerea masinii va scuteste de majoritatea problemelor (mai ales cele minore) ce pot aparea in urma utilizarii acesteia dar si daca o tineti "cuminte", in garaj.

Vei afla ca masina ta va avea nevoie de lucrari de intretinere dese pentru a se mentine intr-o stare cat mai buna. Iata cateva sfaturi de baza de care vei avea nevoie.

Programul lucrarilor de intretinere
Toate masinile noi vin cu un manual de intretinere in care vei putea gasi toate programarile necesare. Xeroxeaza datele iar apoi lipeste-le pe perete pentru a te asigura ca vei stii cand trebuie sa te duci la verificari. Un alt lucru ar fi sa te asiguri ca stii ce verificari sunt incluse in programul de intretinere pentru ca s-ar putea sa fii nevoit sa te ocupi tu de cele care nu sunt incluse.

Tine o evidenta a lucrarilor de intretinere
Acest proces este simplu. Fa o evidenta in scris si noteaza toate lucrarile efectuate. De exemplu fa-ti un caiet in care sa scrii conditia actuala a masinii si sa scrii cum se comporta masina dupa lucrarile de intretinere. Astfel vei putea tine si evidenta pieselor cumparate precum si de perioada lor de garantie. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare:

1. Verificarea anvelopelor
Inspecteaza anvelopele saptamanal, deoarece pot fi acoperite cu praf care va eroda cauciucul. Asigura-te ca vei curata cauciucul regulat si vei pulveriza pe el un strat de protectie. Astfel vei proteja cauciucul de caldura, de razele ultraviolete si de alte efecte nocive. Roteste cauciucurile pentru a evita formarea unor zone goale. Nu uita sa verifici si cauciucul de rezerva din cand in cand.

2. Luminile
Verifica luminile din interior si exterior cel putin o data pe luna si schimba-le daca sunt slabe sau arse. Acorda atentie stopurilor, luminilor de parcare, luminilor din spate, panoului si avariilor pentru a te asigura ca functioneaza.

3. Uleiul
Schimba uleiul o data la 5000 de km pentru a te asigura ca masina ruleaza cum trebuie. Curata recipientul de ulei. Umple-l cu ulei proaspat. Schimba si filtrul de ulei daca este nevoie.

4. Lichidul transaxle
Verifica lichidul transaxle regulat.

5. Stergatoarele
Verifica stergatoarele cel putin o data pe an pentru a te asigura ca functioneaza cum trebuie.

6. Vopseaua
Verifica vopseaua pentru a te asigura ca nu sunt zgarieturi pe masina. Poti acoperi zgarieturile mici prin slefuire si ceruire.

7. Bateria
Verifica bateria masinii pentru a te asigura ca functioneaza adecvat si pentru a te asigura ca are destula energie.

8. Aerul conditionat
Asigura-te ca verifici aerul conditionat, condensatorul, radiatorul si directia in care bate aerul.

Tine minte sa acorzi o atentie sporita masinii. Daca ai parte de vibratii, bazaieli si alte sunete, du masina la verificat cat mai repede. De asemenea recomandam citirea cu atentie a manualului autovehicului si respectarea cu strictete a normelor de utilizare pe care le veti gasi acolo. Sfaturile producatorilor pentru un autovehicul anume, sunt de cele mai multe ori, cele mai avizate.