Cand a aparut pentru prima data notiunea de vehicul

Cand a aparut pentru prima data notiunea de vehicul

cand_a_aparut_notiunea_de_vehicul_400

In acest articol va vom prezenta cand a aparut notiunea de vehicul, primele modele, desene in fazele lor de inceput. Chiar daca pare bizar, la un moment dat, automobilul atat de util si indispensabil noua, era doar un vis sau exista cel mult in faza de proiect temerar. Istoria masinii la fel ca si a avionului e una spectaculoasa dar si una foarte bogata tinand cont de faptul ca oamenii au nazuit mereu spre scurtarea distantelor dar si spre progres.
Primele idei, desene ori modele de vehicule pentru transport fie terestru sau spatial ne parvin de la celebrul umanist italian Leonardo Da Vinci. Ulterior ele aveau sa-i inspire pe temerarii urmasi ai lui Da Vinci iar de aici si pana la aparitia primelor masini (fie ca vorbim de masinile pe abur, benzina, gaz ori de masinile electrice) nu a fost decat o chestiune de timp.
Si totusi cine a inventat prima masina in acceptiunea pe care i-o dam noi astazi acesteia?
Multi sunt de parere ca primele rezultate notabile si prin urmare primul autovehicul a fost rodul creatiei inventatorului german Karl Benz iar perioada cand a construit prima masina ar fi fost situata in jurul anilor 1885/1886.
Altii, din diverse motive (printre care putem sugera fara nici o problema si mandria nationala) considera ca prima masina ar fi creatia lui Nicolas Joseph Cugnot (inventator francez ce a trait intre 1725-1804) si ar fi fost realizata in 1769. Propulsat cu abur, primul vehicul rutier avea utilitate strict militara (fiind folosit de armata franceza) si avea trei roti.
Totodata, ceva mai tarziu intre anii 1832-1839, lui Robert Anderson din Scotia ii datoram aparitia primului autovehicul propulsat in baza unui motor electric.
Totusi, primul autovehicul adevarat propulsat de un motor pe baza de benzina, cu ardere interna, 4 timpi de ardere, cu motor si sasiu care formau o singura unitate dar si cu 3 roti, este asa cum am precizat deja, rodul lui Karl Friedrich Benz celebrul inventator german.
Ulterior, progresul industrial a dus la aparitia unor modele tot mai indraznete si mai performante. Astfel germanii Gottlieb Daimler Wilhem si Wilhem Maybach au creat primele masini pe patru roti cu motor in patru timpi cunoscute sub numele de "Cannstatt-Daimler"
In 1876/1895 americanul George Selden Baldwin realizeaza deasemenea o masina pe baza de benzina si cu motor cu ardere interna. In sfarsit, sa nu uitam si de confratii lui Baldwin,  americanii Charles Edgar Duryea si fratele sau Frank Duryea, care au realizat prima masina alimentata cu gaz, cu motor in doi timpi. Celor doi frati americani amintiti li se datoreaza infiintarea primei companii producatoare de autovehicule.
Chiar daca, citind toate aceste poate ai sa surazi atunci cand vei baga cheile in contact,nu uita totusi, ca mai demult acest gest era doar un simplu vis.
Masinile evolueaza rapid in ziua de astazi si la fel ca si altadata, conceptele noi ce apar vor redefini din temelii notiunea de automobil.