Modificari legislative – masina trebuie inmatriculata pe numele tau pentru a circula nestingherit

Modificari legislative – masina trebuie inmatriculata pe numele tau pentru a circula nestingherit

modificari_legislative__masina_trebuie_inmatriculata_pe_numele_tau_pentru_a_circula_nestingherit_400

O noua Ordonanta de Guvern privind circulatia pe drumurile publice este prezenta spre consultare pe site-ul MAI. Principalele modificari aduse se refera la masinile inmatriculate in alte tari si la transferul proprietatii.

Dupa ce noua ordonanta va intra in vigoare, nu se va mai putea circula cu o masina inmatriculata pe alt nume, fie ca nu s-a solicitat transcrierea dreptului de proprietate in termen de 30 de zile, fie ca autovehiculul este inmatriculat in al stat. Una din masurile nou introduse este si suspendarea inmatricularii - "masura de retragere provizorie a dreptului de utilizare a vehiculului pe drumul public, dispusa de catre autoritatea competenta sa realizeze operatiune de inmatriculare".

Masinile inmatriculate in alte state si care sunt detinute cu orice titlu de personae fizice sau juridice care au domiciliul sau sediul in Romania, nu vor mai putea fi utilizate in tara mai mult de 30 de zile de la data dobandirii titlului sau incrierii in evidentele Politiei Romane.

Orice sofer al unui autovehicul inmatriculat in alt stat, este obligat sa prezinte la cerere un document referitor la titlul cu care este detinut autovehiculul, insotit de o traducere autorizata in lima romana a acestuia.

Interdictia de a conduce in Romania un  autovehicul inmatriculat in alta tara dupa termenul de 30 de zile nu se va aplica persoanelor mentionate in certificatul de inmatriculare, celor care ofera servicii de inchiriere, celor care efectueaza transport de marfuri sau personae sau celor care au un contract de leasing.

Aceasta masura vine pentru a rezolva problemele generate frecvent de cei care produc incidente in trafic cu masini inmatriculate in alt stat si nu au inspectia tehnica periodica si asigurarea de raspundere civila, victima neputand fi despagubita.

Incalcarea oricarei prevederi referitoare la dreptul de circulatie cu un autovehicul inmatriculat in alt stat sau la prezentarea documentului doveditor al titlului de proprietate, va atrage dupa sine retinerea certificatelor de inmatriculare precum si a placutiei cu numerele de inmatriculare.

In cazul lipsei documentului doveditor al titlului de proprietate sau al copiei legalizate, amenda contraventionala este cuprinsa intre 450-600 RON. In cazul depasirii termenului de 30 de zile in care o persoana din Romania conduce un autovehicul inmatriculat in alt stat ( cu exceptiile mentionate mai sus ), sanctiunea contraventionala este cuprinsa intre 675 si 1500 RON.

Un alt aspect important al noului proiect se refera la suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, in cazul in care ai fost amendat si nu poti sa faci dovada achitarii amenzii contraventionale in termen de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal, chiar daca ai intentat process de anulare.