Redresarea bateriei unei masini

Redresarea bateriei unei masini

redresarea_bateriei_unei_masini_400

Bateria automobilului ne poate face ziua un calvar, atunci cand suntem grabiti si constatam ca masina nu vrea sa porneasca nici la a 7-a cheie. Nimic nu ne supara mai mult atunci cand suntem presati de timp iar maina noastra nu porneste atunci cand bagam cheia in contact. Incercam atunci sa pornim radio-ul, luminile si sa observam ca nu se aprind. Abia in acest punct realizam ca bateria este slaba si ca trebuie sa folosim un redresor auto. Daca te afli printre cei care au un redresor auto si cabluri atunci acest articol nu este pentru tine. Totusi, daca esti ca majoritatea, fara o baterie de rezerva si fara un redresor, atunci continua sa citesti.

Este foarte recomandat sa iti cumperi cabluri si sa le tii in portbagajul masinii. Vei fi surprins sa afli cat de multi oameni conduc prin oras fara sa aiba asupra lor aceste cabluri de redresare urmand ca apoi sa se afle la bunavointa trecatorilor si a strainilor care sa ii ajute. Un strain poate fi cel mai de treaba om de pe pamant insa daca nu are astfel de cabluri atunci nu ai facut nimic. Este recomandat un set de cabluri cu un ecartament cuprins intre 4 si 8.

Primul pas inspre redresare este reprezentat de verificarea bateriei. Daca bateria este inghetata, ai grija, nu incerca sa o pornesti, deoarece ar putea exploda. Daca observi fisuri la nivelul carcasei atunci bateria este pierduta si trebuie sa achizitionezi una noua. Bateriile care au praf verzui, albastrui sau alb in jurul lor sunt la sfarsitul vietii. Poti curata acest praf cu ajutorul unei perii de sarma, insa foloseste manusi pentru a evita contactul dintre piele si praf.

Inainte ca acel strain amabil sa inceapa sa conecteze cablurile de redresare, asigura-te ca tensiunea bateriilor este aceeasi. Asigura-te ca masinile nu se ating in nici un fel si ca motorul este oprit. Fiecare baterie are doua terminale, un terminal pozitiv si un altul negativ. Cel pozitiv este de obicei rosu si ar putea avea un capac peste el. Terminalul negativ este de obicei descoperit si are in jurul sau un cablu negru.

Iata ordinea in care ar trebui sa atasezi cablurile:

  • Terminalul pozitiv al bateriei moarte trebuie sa fie atasat prima data.
  • Celalalt capat al cablului trebuie sa fie atasat la terminalul pozitiv al bateriei bune.
  • Apuca capatul celuilalt cablu si ataseaza-l la terminalul negativ al masinii de pornire.
  • Ataseaza celalalt capat la blocul motor al masinii cu bateria moarta. Atentie, nu atasa acest capat la terminalul negativ al masinii cu bateria moarta.
  • Apoi, masina cu bateria buna trebuie pornita. Acorda cateva minute apoi porneste masina cu bateria moarta. Daca nu functioneaza din prima, reataseaza cablurile si incearca procesul din nou.
  • In final, indeparteaza cablurile in ordinea inversa in care au fost puse, adica cablul atasat la blocul motor trebuie sa fie indepartat prima data iar capatul conectat la bateria buna trebuie indepartat ultimul.

Ne bucuram ca v-am putut fi de folos cu acest articol si va recomandam verificarea la timp a bateriei pentru a pre-intampina eventualele probleme ce pot aparea.